Carn vermella, vegetarians, càncer colorectal

escrit per Jesús Domingo


"No hi ha cap diferència en les taxes de càncer colorectal entre els consumidors de carn i vegetarians segons un estudi", deia una nota publicada el dia 28 d'octubre.
Recordo que el passat dia 26 d’octubre va saltar la notícia: "la carn processada i la carn vermella produeixen càncer colorectal". Era notícia en tots els mitjans de comunicació perquè l'Agència per a la investigació contra el Càncer, dependent de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), havia afirmat que la carn processada i possiblement també la carn vermella eren les culpables de la producció d'un percentatge d'aquest tipus de tumors. No obstant això, l’OMS, vull interpretar, que el que volia dir és que menjar carn vermella i processada, com a part d'una dieta equilibrada, causa càncer: cap aliment, en si, provoca càncer. Tampoc no diu que és tan perillós com fumar, com s'ha dit en algunes informacions, perquè se li ha posat en la mateixa línia de perillositat. L'OMS ha dit que el risc procedent de la carn processada segueix sent petit, destacava Maureen Strong, responsable de Nutrició de la interprofessional britànica del boví i d'oví del Regne Unit.

Foto: CC BY-ND 2.0 Flickr Sputnik Mania
El Govern Britànic, partint d'un informe preparat per Nutrició de la interprofessional britànica del boví i d'oví, va analitzar les mateixes proves en 2010 i va recomanar als consumidors que no es mengi més de 70 g de carn vermella i processada al dia: i això és exactament el que la gran majoria dels consumidors estem fent, recorda Strong. El Govern ja ha dit que aquest consell no està canviant. Les troballes de l’OMS suggereixen que el consum, dos dies per setmana, de 50 grams de carn processada comporta un petit augment del risc. No obstant això, el consum mitjà en països com el Regne Unit és només de 17g per dia. La gent hauria de menjar tres vegades els seus nivells actuals per augmentar el seu risc.
Recordem que la carn vermella i processada té un paper important en una dieta equilibrada, proporcionant proteïnes, ferro, zinc i vitamines B. No hi ha evidència que l'eliminació de la carn de la dieta ens protegeixi contra el càncer. De fet, "un estudi realitzat a llarg termini per la Universitat d’Oxford ha demostrat que no hi ha cap diferència en les taxes de càncer colorectal entre els consumidors de carn i vegetarians", conclou Maureen Strong.
Informació addicional
El Paper de l’OMS és observar si hi ha un risc hipotètic. No defineix el grau de risc. No obstant això, el fet que la carn processada es trobi en la mateixa categoria que el tabaquisme i que una altra sèrie de substàncies no vol dir que sigui tan perjudicial com elles, encara que dóna a pensar i dubtar de la rectitud de l’OMS. No obstant això, tota l'evidència científica analitzada per l’OMS suggereix que el potencial augment en el risc de menjar carn vermella i processada és en realitat molt petit. Alguns mitjans han realitzat titulars alarmistes sobre això i no l’OMS, i cal pensar que la forma com s'ha donat a conèixer el resultat de l'informe de l'Agència si pretenia crear alarma.
Les Últimes dades de l'Enquesta Nacional de la Dieta i Nutrició al Regne Unit mostren que el consum mitjà dels adults de la carn vermella i processada és 71 g per dia (54 g de carn vermella i 17 g de processament). Aquesta xifra està per sota de la mitjana europea, que és 24 g de carn processada per dia. Pensem que la mitjana europea també està per sota de la recomanada per l’OMS.
Per acabar, vull dir que cal demanar a aquesta prestigiosa entitat una mica més de rigor. ¿No havien llegit l'estudi de la Universitat d’Oxford: "no hi ha cap diferència en les taxes de càncer colorectal entre els consumidors de carn i vegetarians".

Comentaris

Anònim ha dit…
Molt bé¡ Aquest article hauria de sortir publicat a un diari....

Carme